Javascript must be enabled to continue!
PUBLICATIONS

VIMA newspaper: Spying Dirty Money
 
 
Οι κατάσκοποι του βρώμικου χρήματος
Ενα ελληνικό Παρατηρητήριο αποκαλύπτει τα απόκρυφα του ξεπλύματος
 
 
Πανεπιστημιακό εργαστήριο από την Κέρκυρα και επιχείρηση πληροφορικής από την Αθήνα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την πρώτη διαδικτυακή και αμφίδρομη εφαρμογή με σκοπό την παρακολούθηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη! Το αποτέλεσμα; Η διεθνής αναγνώριση, καθώς το εγχείρημά τους χαρακτηρίζεται σημαντικό, καινοτόμο εργαλείο από τους ειδικούς!

Η ρηξικέλευθη ιδέα προέκυψε έπειτα από τη συνεργασία του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου (γνωστότερου ως GΕΟLΑΒ) με την εταιρεία Syntax Πληροφορική ΑΒΕΕ, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς, σχετικά με την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο αμφίδρομος χάρτης, που κατασκεύασαν, παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τις περισσότερες χώρες του κόσμου σχετικά με τα ύποπτα κρούσματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όροι που διεθνώς είναι γνωστοί ως ΑΜL/CΤF (ΑntiΜoney Laundering and Counter Τerrorism Financing).

Η εφαρμογή παρουσιάζει αμφίδρομα τον αριθμό των βεβαιωμένων ύποπτων συναλλαγών ανά χώρα για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τoν αριθμό των σχετικών υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη (όπου αυτό είναι εφικτό), την κατά χώρα αρμόδια αρχή, την ετήσια έκθεσή της και τη σχετική νομοθεσία. Επίσης, ο διαδικτυακός χάρτης με πολύ απλό και «χτυπητό» τρόπο κατηγοριοποιεί τα κράτη, ανάλογα με τον βαθμό υιοθέτησης των διεθνών συμφωνιών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αυτή η «γνωσιακή βάση» (http://aml. syntax. gr/kb) που δημιουργήθηκε στη χώρα μας έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέψεις από όλον τον κόσμο σε διάστημα ελάχιστων μηνών λειτουργίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Οικονομικού Εγκλήματος του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Στ. Κάτσιος αναφέρεται στην επιτυχημένη σύμπραξη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. «Είναι η μοναδική τέτοια εφαρμογή στον κόσμο! Εμείς ως εργαστήριο ασχοληθήκαμε με το γενικό κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει διεθνώς σχετικά με αυτό το ζήτημα.Η Syntax έκανε τη συλλογή και κωδικοποίηση των πληροφοριών και την τεχνολογική αποτύπωσή τους, χρησιμοποιώντας τα ανοιχτά πρότυπα της Google» τονίζει.

Η Syntax Πληροφορική έχει πελάτες τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Από το 1994 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον Αραβικό Κόλπο με εξειδίκευση στη Διαχείριση Κινδύνων, στη Συμμόρφωση και στην Ασφάλεια Πληροφοριών, ενώ από την αρχή του 2010 επενδύει στον κομβικό τομέα του ΑΜL/CΤF, αναπτύσσοντας ειδική τεχνολογία και συγκροτώντας διεθνές δίκτυο συνεργασίας κορυφαίων ειδικών για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης σε μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Στον δρα Δεμέτη ανήκει η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος. «Η ιδέα μού ήρθε πριν από δύο χρόνια. Ζήτησα από τους συνεργάτες να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια,επιχειρώντας την παγκόσμια αποτύπωση των βασικών πληροφοριών στον τομέα του ΑΜL/CΤF».

«Με τον χάρτη που διαμορφώσαμε, είδαμε ουσιαστικάκαι το διαπιστώνει κανείς εύκολα με την πρώτη ματιά- ότι αυτό που θεωρείται ως παγκόσμια μάχη ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματοςείναι κάτι σχεδόν ανύπαρκτο. Διότι υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των εθνικών συστημάτων και πολλά προβλήματα στη συνεργασία των κρατών, λόγω έλλειψης κανονικοποίησης κοινών αρχών» σημειώνει ο δρ Δεμέτης.

Το «ξέπλυμα» στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον δρα Δεμέτη ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή στην Επιτροπή και στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν πληροί ακόμη τους διεθνείς κανόνες και τις συστάσεις του FΑΤF. «Πράγμα που έχει επιπτώσεις και στο πώς μας βλέπει ο τραπεζικός κόσμος του εξωτερικού.Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα,σίγουρα αυτή η υστέρηση δεν μας βοηθάει» υπογραμμίζει.
 
 
 

Back

PUBLICATIONS
New book on Corruption by Prof. St. Katsios and the Post doctoral Researcher I. Blatsos published in KALLIPOS Open Academic Editions
UNESCO Chair Publication: Diploma Dissertation «Rebuilding tourism for the future: COVID-19 policy responses and recovery»
O GLOBO Brasil (2011) - Interviewing Professor Stavros Katsios
Corfu2021 - European Capital of Culture Candidate City

Read more


Newsletter:
Contact

Director:
Professor Stavros Katsios
director@geolabinstitute.org

Postal Address:
7, Tsirigoti Sq., GR-49132 Corfu, Greece 

Tel.: +30 26610 87238 (Director)

       +30 26610 87251, 26610 87252 (Research Assistants and helpdesk)


Email: geolabinstitute@geolabinstitute.org